LIVE SOUNDTRACK

 1. Live Soundtrack 38 / Savremeni američki eksperimentalni film / Spectrum East, 26.5.2018.

  Strange Strings, WoO & Marko Paunović, Ivana Grahovac & Igor Stangliczky

   

  U okviru 38. izdanja, sada već tradicionalno svakog proleća, selimo se u Spectrum East, intimni prostor za savremenu muziku i improvizaciju gde, u okviru programske celine “Savremeni američki eksperimentalni film” bacamo svetlo na opus troje autora-autorki čiji nas vizuelni jezik i ideje ponajviše opčinjavaju.

  Napravićemo omaž Paulu Clipsonu, nedavno preminulom reditelju iz San Franciska, koji je poznat po pravljenju vizuelizacija za ambijentalne i drone kompozicije Lawrence English-a i Grouper, a čiji su filmovi nalik auralnim portetima gradske arhitekture, prirodnih pejzaža i lirskih vivisekcija koje su u konstantnom sveprožimanju. Prikazujemo dva filma enigmatične puppet/ cutout animatorke Janie Geiser koju često porede sa Davidom Lynchom, a u kojima njene junakinje / lutke eliptično koračaju podsvesnim tunelima simbola, isečaka, mapa i polako (raz)otkrivaju svet. Fern Silva, portugalac koji živi i radi u Americi u svojim meta-dokumentarno-fikcijskim filmovima istražuje “hibridne mitologije globalizacije”, na razmeđi eksperimentalnog filma i etnografije.


 2. Strange Strings

  Kvartet čine Marina DžukljevGorana CurgusRichard Barrett i Milana Zaric, a moći ćete da čujete medjuigru raznih citri, bandure, harfe, gitare i žica klavira

  Marina Džukljev, pijanistkinja iz Novog Sada, aktivna je na poljima savremene, zatim primenjene muzike, kao i slobodne improvizacije. Sarađuje sa brojnim evropskim umetnicima, iza kojih stoji veliki broj izdanja i nastupi na festivalima širom regiona. Članica je kolektiva Improstor iz Novog Sada. Upravo sa velikim uspehom nastupila na beogradskom Ring Ring-u.

  Gorana Curgus je solo harfistkinja Orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu. Bila je član muzičko-konceptualne grupe„Secondhanders“. Poslednjih godina fokusirana je na kamernu muziku, kao i na muzičke radionice za decu iz osetljivih grupa. Voli da se bavi improvizacijom kad god joj se pruzi prilika.

  Milana Zaric i Richard Barrett zajedno saradjuju od 2011.godine. Kao duet su nastupali širom sveta, izvodeći komponovanu ali i improvizovanu muziku, najčešće u istom kontekstu.  Milana i Richard su domaćini Spectrum East-a, prostora za intimna savremena izvodjenja u Beogradu.
  richardbarrettmusic.com
  milanazaric.com


 3. Wo0 + Marko Paunović

  WoO (Vukašin Đelić) je član grupa Dol, Halftones, Belgrade Noise. Gitaru tretira ne samo kao harmonski ili perkusivni instrument, već i kao prijemnik signala različitih uređaja. Sa velikim iskustvom u improvizaciji, kao i sa iskustvom sviranja u rock bendovima, WoO spaja ove naočigled različite svetove u jedan novi, zvučno bogat i nepredvidiv svet gitare, perkusija, klavijatura i semplera.

  Marko Paunović se bavi sintezom elektro-akustike i ambijenta, istražujući zvučni potencijal melanholičnih pejzaža u okvirima minimalizma i drona. U svom radu koristi ekstenzivnu manipulaciju četvorokanalnih magnetofonskih traka, reverbalizovane i lupovane audio fragmente, stavljajući akcenat na samu bespredmetnu atmosferičnost ili čist zvučni sadržaj vokalnog (pre svega, horskog) izvodjenja.Built with Berta.me